1 Decembrie Ziua Națională a României

Decretată pe 31 iulie 1990 prin legea nr. 10 din 1990, lege care abrogă Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 august ca zi națională, ziua de 1 Decembrie devine Sărbătoare Națională. Alegerea datei de 1 Decembrie face trimitere la Proclamația de la Alba Iulia (1 decembrie 1918) când s-a înfăptuit unirea Transilvaniei, Maramureșului, Banatului și Crișanei cu România.

Ziua de 1 decembrie înlocuiește datele anterioare de sărbătorire a Zilei Naționale respectiv: în perioada 1866-1947 date de 10 mai ce reprezenta depunerea jurământului Prințului Carol de Hohenzollern-Sigmaringen în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, iar în perioada 1948-1989 data de 23 august semnifica întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste în anul 1944.

Anul acesta de 1 Decembrie în București peste 3000 de militari și specialiști ai M.A.P.N. și S.R.I. vor participa la parada ce se va desfășura în Piața Arcului de Triumf. La paradă vor fi prezentate și vehicule și aeronave din dotarea armatei române.

La Alba Iulia de Ziua Națională a României vor fi prezentate proiecții 3D și va avea loc un grandios foc de artificii. Parada militară va începe la ora 13:00 și va fi precedată de un program de ceremonii militare. La paradă ce va avea loc pe bulevardul 1 Decembrie 1918 vor fi prezentate vehicule de luptă din dotarea armatei precum tunuri, transportoare blindate și mașini de luptă.

Ghid Tur

Cu o experiență de peste 8 ani în editarea de ghiduri turistice și reviste de specialitate, atât în mediul online cât și tipar, am pornit la drum cu un nou proiect. Pe lângă experiența editorială echipa noastră vine și cu o vastă experiență de teren, membrii echipei fiind pasionați de călătorii, drumeții montane și sporturi outdoor.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *