Simbolistica Crăciunului la români

Crăciunul este una din cele mai importante sărbători creștine fiind ziua în care este sărbătorită nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, acesta fiind un prilej de bucurie și reconciliere pe toate planurile. Pe lângă semnificația religioasă Crăciunul este un motiv de sărbătoare alături de cei dragi, o perioadă în care oamenii sunt mai sensibili și mai atenți la nevoile semenilor.

Semnificație – Sărbătoarea Crăciunului a fost introdusă la noi după ce actualul teritoriu al României a fost creștinat, dar, ca și în cazul altor sărbători importante, Crăciunul se suprapune cu o veche sărbătoare precreștină, Saturnaliile sărbătoare închinată zeului Saturn.

Ca și Crăciunul, Saturnaliile erau serbate în preajma solstițiului de iarna, iar ziua de 25 decembrie era alocată sărbătorii nașterii soarelui. După trecerea la creștinism cele două sărbători au fost contopite, dar anumite obiceiuri precreștine au fost păstrate.

Bradul – Unul din simbolurile actuale ale Crăciunului este bradul. Acesta este împodobit în noaptea de Ajun când, conform tradiției, Moș Crăciun aduce cadourile sub brad. Pentru români bradul este un arbore sacru fiind prezent în toate evenimentele importante ce țin de ciclul vieții: botez, căsătorie, înmormântare.

Moș Crăciun – Bătrânelul simpatic ce umblă cu sania trasă de reni și împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea dinaintea Crăciunului are, la români, rădăcini precreștine în mitul ciobanului-zeu-moș, cel care a creat tot ce se vede și care umblă și împarte caș, urdă, vin și colaci.

Colindatul – Larg răspândit pe teritoriul României colindatul este unul din unul din cele mai frumoase și mai încărcate de semnificații obiceiuri. Deși colindele de Crăciun diferă de la o regiune la alta, „Steaua” este singurul colind comun tuturor zonelor țării. În dimineața de Crăciun colindătorii merg din casă în casă cu o stea frumos împodobită și recreează momentul în care Magii vestesc Nașterea Domnului.

 

Ghid Tur

Cu o experiență de peste 8 ani în editarea de ghiduri turistice și reviste de specialitate, atât în mediul online cât și tipar, am pornit la drum cu un nou proiect. Pe lângă experiența editorială echipa noastră vine și cu o vastă experiență de teren, membrii echipei fiind pasionați de călătorii, drumeții montane și sporturi outdoor.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *