Tabăra de sculptură Măgura

Tabara de sculptura Magura
Tabăra de sculptura Măgura

Amplasată într-un cadru geografic deosibit, pe dealul Ciolanu în Subcarpații Buzăului, înconjurată Valea Buzăului (nord) și depresiunile Nișcovului (sud), Cislăului (nord-vest), Pârscovului (nord-est), iar la poale susurându-i râul Buzău și Nișcovul, Tabăra de Sculptură Măgura stă presărată în cinci poieni din apropierea Mănăstirii Ciolanu.

Tabăra a luat naștere în 1970 la inițiativa sculptorului George Coman, la acea vreme președinte al filialei UAP Buzău, inițiativă sprijinită de Uniunea Artiștilor Plastici din România, ca o modalitate de celebrare a XVI secole (376-1976) de atestare documentară a zonei Buzăului (un document din anul 376 menționează existența uni râu cu denumirea de Mousaios – actualmente râul Buzău).

Conform altor surse povestea taberei începe cu un an mai devreme, când sculptorul George Apostu, absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” (1959, București), vizitează o tabără de sculptură în aer liber din fosta Iugoslavie și revine în țară cu dorința de a iniția un astfel de proiect și aici.

La întoarcerea în țară George Apostu ia legătura cu Brăduț Covaliu, pictor român și președinte al Uniunii Artiștilor Plastici (1968-1971), propunându-i acestuia să-i susțină inițiativa. Cum la acea vreme Brăduț Covaliu era și deputat de Buzău în Marea Adunare Națională (ales la 2 martie 1969) acesta alege zona Buzăului ca loc de desfășurare a taberei, considerând-o modalitate de răsplată pentru alegători.

Nici alegerea pietrei de Măgura nu ar fi întâmplătoare, aceasta fiind aleasă ca mod de a cinsti decizia marelui sculptor Constantin Brâncuși de a sculpta soclul complexului funerar „Rugăciunea” („La Priere”) din această piatră de Măgura. Complex funerar aflat în cimitirul Dumbrava din Buzău (deși lucrarea originală comandat de Eliza Stănescu în memoria soțului său decedat prematur, avocatul Petre Stănescu, a fost mutată din cimitir la Muzeul Național de Artă, aici s-a păstrat o copie autorizată a acesteia).

Oricare ar fi adevăratul inițiator al taberei cert este că lucrare de început (la prima ediție din 1970) a aparținut sculptorului George Apostu și s-a intitulat „Tatăl și fiul”, iar Gheorge Coman este singurul sculptor care a participat la fiecare din cele șaisprezece ediții ale taberei.

De la început tabăra a fost structurată pe parcursul a șaisprezece ediții, la care au participat câte șaisprezece sculptori pe ediție, fiecare din acestea desfășurându-se anual la începutul lunii august, participanții (mereu alții decât la edițiile anterioare, cu excepția lui Gheorghe Coman) primind prin tragere la sorți un bloc de piatră de Măgura adus special pentru eveniment și extras de cioplitorii de la Ciuta folosind tehnici tradiționale și unelte precum țiul, pana, dalta.

Pentru tragerea la sorți blocurile de piatră erau numerotate, iar în ziua deschiderii taberei cei șaisprezece sculptori participanți aflau blocul de piatră ce le revenea, urmând ca întreaga creație să fie influențată de dimensiunile și forma blocului inițial. Astfel la finalul celor șaisprezece ediții au rezultat 256 de statui la care au lucrat 163 de sculptori.

Tabăra de la Măgura, un adevărat muzeu în aer liber, se întinde în prezent pe 21ha în apropierea Mănăstirii Ciolanu pe terenurile acesteia, în poienile din Pădurea Solnița și este cea mai mare tabără de acest fel din România și una din cele mai mari din lume. Deși denumirea taberei face referire la comuna Măgura, administrativ aceasta se află pe teritoriul comunei Tisău, numele păstrându-se de la blocurile de piatră de Măgura.

Accesul la tabără este facil, din orașul Buzău cel mai ușor se ajunge urmând DN10 către Brașov, iar în comuna Măgura, în dreptul statui „Fântâna lui Mihai” se virează la stânga pe DJ 203G. De aici drumul șerpuiește peste deal aproximativ 8km până în porta Mănăstirii Ciolanu.

Ghid Tur

Cu o experiență de peste 8 ani în editarea de ghiduri turistice și reviste de specialitate, atât în mediul online cât și tipar, am pornit la drum cu un nou proiect. Pe lângă experiența editorială echipa noastră vine și cu o vastă experiență de teren, membrii echipei fiind pasionați de călătorii, drumeții montane și sporturi outdoor.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *