Rețete de mâncarea de post și mâncarea mănăstirească

mancare de post

Postul reprezintă pentru creștinii ortodocși o perioadă de curățare trupească și sufletească, perioadă de introspecție și analiză, dar și o perioadă de înfrânare a poftelor trupești și sufletești. O componentă importantă a postului este partea legată de alimentație, în perioada postului creștinii fiind obligați să renunțe la produsele de origine animală (carne, ouă, lapte), alimentația lor bazându-se strict pe produse vegetale.

Așa cum era de așteptat cele mai gustoase rețete de post au fost concepute și perfecționate dea-lungul timpului în mănăstiri. Alături de vinul bisericesc servit în cantități moderate (atunci când este permis) acest mâncăruri întăresc trupul și oferă energia necesară susținerii activităților zilnice în perioada postului. Iată mai departe câteva rețete ce pot servi ca inspirație în perioada postului.

Tocănița mănăstirească – preparată musai la ceaun, este una dintre cele mai sățioase mâncăruri de post. Pentru prepararea ei este nevoie de ardei și vinete coapte, curățate și răcite. Pe lângă acestea mai este nevoie de ulei, ceapă, usturoi, cartofi, pătrunjel verde iar ca și condimente frunzele de dafin, piperul și sare sunt suficiente.

Modul de preparare este simplu: în ceaun se călesc ceapa și usturoiul peste care se adaugă ardeii copți tăiați mărunt, cartofii tăiați cubulețe, vinetele tocate totul stins cu un pahar de vin alb. Când s-au fiert cartofii se adaugă roșiile decojite și se potrivește de condimente.

Când totul este fiert se dă la cuptor la foc domol pentru a „coace” tocănița și a lăsa aromele în sos. La final se adaugă pătrunjelul tocat mărunt pentru un plus de aromă și se servește tocănița caldă cu mămăliguță.

Fasolea bătută – o rețetă ușoară și gustoasă, simplu de preparat și foarte hrănitoare. Ingredientele acestei rețete sunt: fasole, ceapă, usturoi, pastă de tomate, ulei, iar ca și condimente sare și piper. Fasolea se pune la înmuiat cu o seară înainte, se scurge apa în care a stat și se pune la fiert în apă rece. Când a dat în primul clocot se scurge apa și se adaugă apă fierbinte. Procedura se repetă de două trei ori, iar în ultima apă se pune un vârf de linguriță de bicarbonat pentru a înmuia bobul.

Când fasolea a fiert se scurge de apă și se pasează până se obține o pastă. Ceapa tăiată în felii subțiri se călește în ulei și se stinge cu pasta de tomate. Jumătate din cantitatea de tocană de ceapă și usturoiul pisat se amestecă cu fasolea pasată, iar restul se folosește ca și garnitură. Fasolea bătută se poate servi cu pâine proaspătă și salată de murături asortate.

Orez cu spanac – o altă rețetă de mâncare mănăstirească binecunoscută. Pentru aceasta este nevoie de orez, spanac, ulei, ceapă și usturoi. Orezul se lasă la înmuiat în apă rece și se spală în mai multe ape. Când bobul se umflă se pune la fiert aproximativ opt-zece minute, iar mai apoi se scoate și se pune la scurs. Când se răcește se toacă mărunt.

Ceapa se pune la călit în ulei încins până devine aurie apoi se adaugă peste ea spanacul și orezul tocat și se lasă pe foc până acestea fierb. La final se adaugă usturoiul tocat mărunt și se dă la cuptor până capătă crustă.

Salată de vinete – un excelent aperitiv în perioada postului. Puținele ingrediente necesare fac din această rețetă una ușor de preparat. Astfel este nevoie de vinete coapte și curățate (vinetele coapte peste vară se păstrează excelent în congelator), ceapă și ulei.

Vinetele se toacă mărunt și se amestecă cu uleiul adăugat treptat. Peste ele se pune ceapa tocată mărunt și totul se potrivește de sarea obținând astfel un excelent aperitiv ce poate fi servit cu turte sau pâine proaspătă.

Ghid Tur

Cu o experiență de peste 8 ani în editarea de ghiduri turistice și reviste de specialitate, atât în mediul online cât și tipar, am pornit la drum cu un nou proiect. Pe lângă experiența editorială echipa noastră vine și cu o vastă experiență de teren, membrii echipei fiind pasionați de călătorii, drumeții montane și sporturi outdoor.

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *