Din Varlaam spre Vârful Penteleu

Penteleu vedere de iarna
Penteleu vedere de iarna

Traseu marcat bandă roșie, lungime traseu 3,5 ore, dificultate medie. Puncte de reper: Cantonul Cernatu – Fântâna lui Pamfil – Stâna Cernatu – Stația Meteo Pentelu – Vârful Penteleu. (Descarcă Harta)

Masivul Penteleu face parte din grupa Carpaților de Curbură aparținând lanțului muntos al Carpaților Orientali. Delimitat de văile Bâsca Mică și Bâsca Mare, Masivul Penteleu este considerat arie naturală protejată, cel mai înalt vârf fiind Vârful Penteleu cu o înălțime de 1772m, deasemena acest fiind și vârful cu cea mai mare înălțime din județul Buzău.

Accesul în zonă se poate face urmând DN10 Buzău – Brașov până în localitatea Nehoiașu (oraș Nehoiu) de unde se intră pe DJ203K urmând drumul până în satul Varlaam (Comuna Gura Teghii). De aici se ia drumul forestier pe valea Bâsca Mare până în apropierea Cantonului Silvic Cernatu (aproximativ 7 km), unde se află intrarea în traseul propus.

Intrarea în traseu se face direct din drumul forestier și începe cu un urcuș abrupt, mai apoi traseul intersectează atât fostul cât și actualul drum forestier pe mai multe porțiuni. Până la stâna Cernatu traseul șerpuiește prin pădure între Munții Cernatu (stânga) și Viforâta (dreapta). După stână începe porțiunea de gol alpin și un urcuș susținut până la stația meteo de sub vârf și de aici mai departe până pe Vârful Penteleu (1772m).

De la ieșirea în golul alpin și până în vârf pot fi admirate peisajele superbe ale culmilor și văilor din împrejurimi precum și vârfurile din apropiere cu înălțimi ce depășesc 1500m: Viforâta (1667m), Crucea Fetei (1577 m), Piciorul Caprei (1520 m), Corâiu (1608 m), Ciulianoş (1602 m). Atunci când vizibilitatea o permite pot fi admirate cu ochiul liber și masivele Ciucaș și Bucegi.

Informații utile: sursele de apă potabilă pe traseu variază în funcție de sezon și lucrările antropice (efectuate de tăietorii de lemne), singurele surse constante fiind Fântâna lui Pamfil și izvorul din apropierea stânii. Pe traseu nu există refugii sau spații de cazare în caz de vreme rea singurul adăpost fiind stâna Cernatu.

GALERIE FOTO

Ghid Tur

Cu o experiență de peste 8 ani în editarea de ghiduri turistice și reviste de specialitate, atât în mediul online cât și tipar, am pornit la drum cu un nou proiect. Pe lângă experiența editorială echipa noastră vine și cu o vastă experiență de teren, membrii echipei fiind pasionați de călătorii, drumeții montane și sporturi outdoor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *